În era digitală, prezența online a unei firme este fără îndoială o condiție sine qua non pentru asigurarea și menținerea succesului pe termen mediu și lung. Cea mai mare problemă însă, și pe care multă lume încă nu o înțelege, este aceea că simpla prezență online nu este nicidecum suficientă pentru garantarea succesului.
Există încă multe persoane care nu înțeleg adevăratul fenomen a ceea ce numim în mod generic online, motiv pentru care una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac cei nefamiliarizați cu domeniul este aceea de a confunda prezența online cu expunerea. Iar o astfel de confuzie provoacă nu doar insatisfacție, ci chiar neîncredere și concepții greșite despre adevărata putere a mediului online.
Spre exemplu, dacă este să mă refer exclusiv la persoanele care ajung pe acest site, și care caută în mod frecvent pe Google folosind expresii de genul cum se face un site , adică persoane fără cunoștințe în domeniul web, pot afirma cu certitudine că aproape oricare dintre aceste persoane vor crede în mod eronat că odată făcut site-ul, problema expunerii online este ca și rezolvată. Nimic mai greșit.
Prezența online nu înseamnă expunere
Dacă tocmai ți-ai făcut un site web pentru firma ta, poți să te mândrești că de acum înainte beneficiezi într-adevăr de o prezență online. Ei bine, nu însă și de expunere. Cu alte cuvinte, faptul că ai un site nu înseamnă în mod automat și că ai deja vizitatori, adică expunere.
Expunerea se obține prin optimizarea corectă a noului tău site!
Site-urile web, cu foarte puține excepții, își bazează traficul web (vizitatorii care îl accesează) pe rezultatele obținute ca urmare a optimizării SEO (Search Engine Optimization). Optimizarea site-ului presupune parcurgerea mai multor etape și are ca finalitate îmbunătățirea clasării site-ului în rezultatele returnate de motorul de căutare Google atunci când se efectuează o căutare specifică.
Altfel spus, opimizarea SEO este necesară pentru ca site-ul să urce în clasamentul Google și să atragă un număr cât mai mare de vizitatori.
3 factori de ranking pentru rezultate SEO de excepție
Domeniul optimizării pentru motoarele de căutare este unul foarte vast. Scopul acestui articol nu este nicidecum tratarea acestui subiect pe larg, ci oferirea unui punct de plecare în strategia de optimizare SEO a oricărui tip de site.
1. Conținutul de calitate
O spune Google, o spun specialiști SEO consacrați, o spun și eu: Conținutul este regele! Cu alte cuvinte, de un conținut de calitate depinde în cea mai mare proporție succesul pe care îl poate avea un site web, indiferent de nișă sau domeniu de activitate.
Conținut de calitate înseamnă: conținut original (unic), relevant pentru cititori, bine documentat și suficient de cuprinzător pentru subiectul abordat. Un bun exemplu în acest sens este chiar pagina principală a acestui site, unde am creat un tutorial complet pentru cei care vor să-și facă un site web de la zero.
2. Link-urile externe
Link-urile externe sunt privite de Google ca un vot primit de site-ul tău din partea altor site-uri. Cu cât sunt mai multe site-uri care trimit link-uri către site-ul tău, cu atât mai bine văzut va fi site-ul tău de către Google și cu atât mai bine va fi poziționat în rezultatele căutărilor.
Rezultă așadar că obținerea a cât mai multe link-uri externe (optimizare off-page) este o activitate indispenasbilă pe care trebuie să o facă orice deținător de site web.
Atenție însă: link-urile de calitate sunt cele care contează! Cu alte cuvinte, evită link-urile prin comentarii pe bloguri, prin forumuri sau directoare web. În caz contrar, există posibilitatea obținerii efectului contrar (site-ul va fi văzut chiar mai rău de către Google).
3. Prezența în social media
Facebook este o rețea de socializare care poate fi utilizată și în alt mod decât cel obișnuit. Practic, dacă ne referim la un site pentru care se dorește îmbunătățirea prezenței sale pe Google, este bine de știut că o foarte bună prezență pe Facebook cântărește într-o anumită măsură și în ochii Google.
Din acest motiv, reține faptul că un număr mare de share-uri / like-uri pe Facebook are, de cele mai multe ori, un impact pozitiv în ceea ce privește poziționarea site-ului în motorul de căutare Google.