Creare site prezentare: Cum îți faci singur un site de prezentare

creare site de prezentare

Există câteva sute de modalități prin care poți crea un site de prezentare pentru afacerea ta, iar fiecare dintre acestea te ajută să creezi rapid un site de prezentare pentru o firmă, o afacere locală, o școală, o pensiune turistică sau pentru orice altceva.

Acest articol este destul de lung, dar dacă vrei un rezumat, cea mai bună opțiune pentru crearea unui site web de prezentare este utilizarea unui program dedicat, cum este cel oferit de WebWave. Este gratuit, te ajută să realizezi un site web chiar dacă ești începător, nu te costă nimic în varianta free și poți face upgrade la un plan premium, unde poți înregistra un domeniu web .ro la propria alegere.

Dacă nu ai mai creat un site de prezentare până acum, probabil îți pui o serie de întrebări:

  • Care metodă este mai potrivită pentru crearea unui site de prezentare?
  • Cum aș putea realiza un site care să arate profesional?
  • Este greu să creez un site de prezentare pentru afacerea mea?
  • Cât costă crearea unui site web de prezentare?
  • Oare aș putea să-l creez de unul singur, fără a apela la o firmă specializată?

Acest articol își propune să răspundă la fiecare din aceste întrebări și să te ghideze pas cu pas în procesul de creare a unui site web de prezentare.

Ce metodă să aleg pentru crearea unui site de prezentare

Dacă ai ajuns aici căutând cu Google după cuvintele creare site prezentare, probabil nu ești satisfăcut de rezultatele din top, care conțin anunțuri ale unor firme de web design ce oferă servicii de realizare site-uri web de prezentare.

Aici există câteva aspecte ce trebuie lămurite.

Ce firmă de web design să aleg

Principala problemă pe care o poți întâmpina este aceea că nu știi care firmă de web design este de încredere, astfel că, indiferent cât de multă cercetare de piață ai face, trebuie să-ți asumi un risc.

Alegerea unei firme care să se ocupe de realizarea siteului tău de prezentare este un lucru mai dificil decât crezi, iar asta din foarte multe puncte de vedere.

Iată doar două situații cu care te poți confrunta:

Firma pare de încredere și are un portofoliu de site-uri de prezentare create pentru mai mulți clienți

În situația fericită în care ai reușit să identifici o astfel de firmă, va trebui să semnezi un contract și să efectuezi plata pentru serviciul ce urmează a-ți fi prestat. De regulă vei plăti un avans, însă nu puține sunt situațiile în care este necesar să plătești integral pentru realizarea proiectului.

După efectuarea plății, principala problemă va fi aceea că nu îți va fi deloc ușor să comunici web designer-ului aspectul și funcționalitățile pe care va trebui să le aibă noul tău site.

Dacă cerințe de genul un site cu 5 pagini, 10 produse, o pagină de contact și una cu termeni și condiții sunt foarte ușor de exprimat și de înțeles de către cel căruia îi sunt adresate, când vine vorba de aspect lucrurile se complică foarte mult.

Cum ai putea să transpui în mintea web designer-ului aspectul pe care vrei să îl aibă site-ul tău? Este aproape imposibil. Iar designul site-ului tău este prima și cea mai importantă condiție pentru o prezență online de succes.

Dacă facem un exercițiu de imaginație, comparând designul site-ului cu felul cum ești îmbrăcat la o întâlnire de afaceri, lucrurile ar trebui să-ți fie mult mai clare.

Crezi că e o idee bună să mergi la o întâlnire de business purtând pantaloni scurți, un tricou larg iar în picioare niște șlapi? Sunt sigur că ai înțeles ideea!

Prin urmare, optează pentru realizarea unui site de prezentare cu un design care să îți placă în primul rând ție! Dacă ai gusturi bune, atunci nu ai cum să te înșeli, iar site-ul tău va fi apreciat de către cei care îl vizitează.

Revenind la subiect, când apelezi la o firmă de web design, trebuie să știi de la bun început că este imposibil ca web designer-ul să-ți citească gândurile, astfel că aspectul noului tău site va fi reprezentarea mentală a celui care îl creează, și nu a ta.

Firma pare de încredere, are un portofoliu redus de clienți și oferă servicii la un preț avantajos

Dacă în primul caz există totuși posibilitatea de a beneficia de un serviciu calitativ în ceea ce privește realizarea site-ului tău de prezentare, în cel de-al doilea îți asumi un risc foarte mare

Când spun risc foarte mare, spun asta citind mail-urile primite în ultimii 15 ani de la clienții unor agenții de web design, nemulțumiți de serviciile de care au beneficiat.

Există un număr foarte mare de persoane care ”își i-au țeapă” la propriu atunci când apelează la o firmă de web design obscură. Iar țeapa nu constă în faptul că au plătit o sumă de bani și nu au beneficat de nimic, ci în aceea că au plătit și nu au beneficat de un serviciu de creare site la modul profesional.

Cu alte cuvinte, nu puțini sunt aceia care plătesc 300 – 400 de euro unei firme pentru ca aceasta să se ocupe de crearea unui site de prezentare, iar serviciul prestat să fie unul de o calitate de-a dreptul îndoielnică.

Ți-ar conveni să plătești 1.000 de lei sau mai mult pentru un site de prezentare care nu arată deloc cum ți-ai fi închipuit? Sunt sigur că nu.

Atunci, dacă nu vrei să arunci banii pe servicii asupra cărora nu ai practic niciun control, nu e deloc o ideea rea să-ți creezi de unul singur site-ul de prezentare pentru afacerea ta.

Optând pentru programul WebWave, poți crea un site de prezentare pornind de la un șablon blank sau de la unul predefinit, caz în care ai posibilitatea de a personaliza aspectul site-ului în cele mai mici detalii, cu o precizie de 1 pixel.

Ce este cel mai important la un program precum WebWave?

Faptul că este gratuit.

Iar gratuit nu înseamnă altceva decât că designul site-ului nu te costă absolut nimic. În plus, totul este sub controlul tău, inclusiv modificările ulterioare pe care ai dori să le faci în materie de design, modificări pentru care însă o firmă de web design te va taxa suplimentar.

Dacă te întrebi ce NU este gratuit la un site de prezentare creat cu WebWave, răspunsul e unul simplu: numele de domeniu pentru site-ul tău.

Numele de domeniu este o adresă web de forma www.google.ro, pe care o poți înregistra separat sau direct din interfața programului WebWave.

E bine de știut că, atunci când creezi un site de prezentare cu WebWave, adresa acestuia se va genera automat, fiind de forma http://siteultau.webwave.dev.

O astfel de adresă nu este deloc OK și nu arată profesional, astfel că este necesar să o schimbi cu o adresă user-friendly. Spre exemplu, dacă pe site-ul tău de prezentare vorbești despre buchete de flori, ai putea folosi o adresă de forma www.buchetedeflori.ro.

Schimbarea adresei în programul WebWave se face foarte simplu prin înregistrarea unui nume de domeniu în cadrul planului premium.

Reține de asemenea faptul, ca și în cazul în care ai lăsa crearea siteului tău de prezentare pe seama unei firme, costul numelui de domeniu .ro este facturat separat.

Cu alte cuvinte, cu WebWave îți faci site-ul de unul singur, presonalizându-l după bunul plac, iar la final îi atașezi un nume de domeniu contra cost. În acest caz, ”manopera” este gratuită, fiind executată de tine.

În cazul unei firme de web design, plătești atât pentru numele de domeniu, cât și pentru serviciul de realizare a siteului web.

P.S. Vrei să-ți spun un secret? Există în prezent câteva firme de web design care folosesc programul WebWave pentru a crea site-uri de prezentare, taxându-și clienții pentru un serviciu de care s-ar putea ocupa chiar ei. 🙂

Crezi că e mai OK să-ți creezi site-ul de prezentare de unul singur?

Mergi la WebWave și aruncă o privire.

Cum poți realiza un site care să arate profesional

În trecut, când programele de creat site-uri web foloseau tehnologii mai puțin avansate, nu era o idee tocmai bună să le folosești pentru realizarea de site-uri web profesionale.

Din fericire, acum lucrurile stau cu totul altfel.

Programele de creat site-uri web, cunoscute ca și website buildere, se bazează pe limbaje de programare avansate și uzează de tehnologii de ultimă oră care permit nu doar crearea rapidă a unui site de prezentare, ci și asigurarea unui design cu adevărat profesional.

Avantajul principal este dat însă de faptul că utilizarea unui website builder precum WebWave îți oferă un set de instrumete gratuite, direct în panoul de control, cu ajutorul cărora poți personaliza și modifica site-ul de câte ori vrei, până la punctul în care consideri că acesta este pe gustul tău.

Este greu să creezi un site de prezentare?

Depinde pe cine întrebi. Dacă adresezi o astfel de întrebare unui programator, care codează site-ul de la zero, răspunsul ar putea să fie DA, este cât se poate de greu.

Dar, dacă folosești un program creat special pentru așa ceva, realizarea unui site de prezentare devine o sarcină mai ușoară decât îți imaginezi.

Ai folosit până acum Microsoft Word? Mi-e greu să cred că nu ai făcut-o.

Crearea unui site de prezentare cu WebWave este o sarcină la fel de ușoară precum adăugarea și editarea de text într-un document Microsoft Word.

Există desigur câteva diferențe între WebWave și Microsoft Word, însă acestea nu fac nicidecum programul mai dificil de utilizat.

Principala diferență este aceea că WebWave poate fi accesat exclusiv online, iar în cadrul panoului de control ai la dispoziție o serie de funcții suplimentare, inclusiv cele pentru crearea unui formular de contact sau a unei galerii de imagini, totul prin binecunoscuta metodă drag and drop.

Este greu să creezi un site de prezentare cu ajutorul unui program?

În mod clar NU.

Dar, dacă ți se pare ceva complicat, o funcție sau un instrument de editare pe care nu îl înțelegi pe deplin, poți apela oricând la echipa de asistență, care oferă suport înclusiv în limba română.

Cât de mult costă un site de prezentare

Orice start-up necesită alocarea unui buget, care în cele mai multe cazuri nu include și costurile aferente creării site-ului de prezentare. De aceea, foarte mulți antreprenori încearcă, și pe bună dreptate, să minimizeze costurile cu realizarea și mentenanța site-ului de prezentare care va reprezenta imaginea brandului/companiei în mediul online.

De regulă, crearea unui site de prezentare, de către o agenție de web design, pleacă de la un preț mediu de 300 de euro și poate depăși lejer suma de 1.000 de euro fără TVA.

La aceste costuri se adaugă aproximativ 10 euro anual înregistrarea unui nume de domeniu iar ulterior, costul serviciului de întreținere a site-ului (mentenanța) se poate ridica la prețul de aproximativ 100 euro lunar, în funcție de sarcinile ce trebuiesc îndeplinite de către programator/web designer/copywriter, precum și de complexitatea acestora.

Cât costă un site de prezentare dacă îl faci tu?

Depinde de metoda aleasă, dar dacă alegi să-l creezi utilizând un program precum WebWave, te va costa undeva între 30 și 35 de lei lunar, în acest preț fiind inclus și un domeniu web .ro dacă alegi plata în avans pe 12 luni.

Poți crea un site de prezentare dacă nu ești specialist IT?

Cu siguranță! Majoritatea oamenilor care nu au avut vreodată tangență cu mediul IT este încă de părere că realizarea unui site necesită deținerea unor abilități speciale, dobândite în ani de studiu și practică.

Din fericire, nu este deloc așa. După cum am menționat deja, să-ți creezi un site web de prezentare, cu tehnologia din prezent, este ceva la fel de ușor precum editarea unui document în Microsoft Word.

Nu crezi că este atât de simplu? Convinge-te singur.

Creează un cont pe WebWave și începe lucrul la propriul site de prezentare. Dacă ai un draft de text și câteva imagini la îndemână, poți finaliza întregul proces în mai puțin de 30 de minute.